Eerste hulp bij lezen: EHBL

Wie problemen heeft met de kleine lettertjes kan er bijvoorbeeld ook leeshulpmiddelen lenen: een leesregel, een leesblad of een loep.

Tevens heeft de bib reeds lang een wisselende collectie groteletterboeken in huis.

Voor kinderen zijn er dan weer makkelijk lezen-boekjes, geschikt voor wie een beetje moeite heeft bij het (leren) lezen. Deze lezertjes en hun mama‘s vinden de boekjes (tegenwoordig vaak met luister-cd) mooi samen in de rekken.

Ook is er een groeiende collectie luisterboeken: romans die worden voorgelezen op cd. Met het schijfje in de cd- of dvd-speler of de computer, kan je zo zelfs naar een boek luisteren terwijl je met iets anders bezig bent!

Meest recent zijn de Daisy-boeken. Dat zijn ook boeken op cd, met echter meer mogelijkheden. Het afspelen van Daisy-boeken gebeurt met een Daisy-speler of op computer na installatie van de bijbehorende software. Zowel de software als de speler kan je lenen, of je kan het toestel ook uitproberen in de bib. Daarmee kan je door het boek (het schijfje) bladeren, niet alleen per hoofdstuk, maar ook per bladzijde of zelfs van zin naar zin. Je kan ook delen opnieuw beluisteren, een bladwijzer plaatsen bij een mooie passage, sneller of trager laten afspelen, en zo voort.

Let op: deze Daisy-boeken zijn bedoeld voor ouderen en kinderen met leesproblemen. Dit aanbod is dan ook voor hen voorbehouden. Voor alle andere leners (zowel kinderen als volwassenen) zijn er onze gewone luisterboeken.

delen print naar pdf afdrukken