Thuiszorgdiensten

Bij het OCMW kan je ook terecht voor de volgende dienstverlening:

 • gezinszorg
 • poetshulp
 • maaltijdbedeling
 • klusjesdienst
 • teledienst

Contactgegevens: Speelpleinstraat 8 - 3360 Bierbeek
tel : 016 46 10 74 - fax : 016 35 99 91 - info@ocmwbierbeek.be

1. Gezinszorg
Verantwoordelijke: Liesbet Dewael - tel: 016 46 10 74

Als zelfstandig thuis wonen wat moeilijker wordt, kan je voor ondersteuning beroep doen op de dienst gezinszorg van het OCMW.

Wie kan beroep doen op deze dienst ? Iedere inwoner van Bierbeek die hetzij definitief of tijdelijk de huishoudelijke taken niet meer aankan.

Hoe gebeurt de toekenning? De maatschappelijk assistente komt na afspraak op huisbezoek en start een sociaal onderzoek op. Indien mogelijk zullen we de gezinszorg onmiddellijk opstarten. In het andere geval wordt je aanvraag opgenomen op een wachtlijst. Bij aanvragen op de wachtlijst wordt voorrang verleend volgens:

 • de dringendheid en de aard van de hulpvraag
 • de mogelijkheid al dan niet een beroep te kunnen doen op mantelzorg.

Als we je niet meteen zelf kunnen helpen en je situatie is te dringend, verwijzen we je gericht door naar andere organisaties die gezinszorg aanbieden.

Welke taken kan de verzorgende bij jou uitvoeren?

 • Huishoudelijke taken:
  • hulp bij de bereiding of de voorbereiding van gewone en/of dieetmaaltijden;
  • hulp bij het onderhoud van kleding (wassen, strijken, verstellen);
  • onderhoud van de bewoonde kamers.
 • Hygiëne en verzorging:
  • helpen bij het dagelijks en wekelijks toilet;
  • helpen bij eten, verplaatsing, wc-bezoek, aan- en uitkleden en haartooi;
  • helpen doorligwonden te voorkomen, toezicht uitoefenen op medicatie en huisapotheek;
  • helpen bij de verzorging die door de verpleegster wordt gegeven;
  • de ziekenkamer verzorgen
  • helpen bij baby- en kinderverzorging.
 • Sociale en morele ondersteuning:
  • boodschappen doen;
  • sociale contacten ondersteunen;
  • helpen bij de invulling van een zinvolle en aangepaste tijdsbesteding;
  • helpen bij administratie en bij het leggen van contacten met allerlei instanties (gemeente, ziekenfonds, e.d.).

De verzorgende probeert zoveel mogelijk de taken samen met jou uit te voeren.

Wanneer kan je geen beroep doen op de dienst voor gezinszorg? Als je enkel hulp nodig hebt voor het poetsen van de woning. Het poetsen mag maximum 50% van de tijd uitmaken.

Wat kost deze hulp? Je betaalt een bijdrage per uur die wordt vastgesteld rekening houdend met je inkomen en je gezinssamenstelling. De bijdrage wordt jaarlijks herzien volgens de officiële tarieven vastgesteld door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

2. Poetshulp
Verantwoordelijke: Liesbet Dewael - tel: 016 46 10 74

Een net huis en de frisse geur na het dweilen, daar kikkert iedereen van op. Maar die nieuwe knie en de stramme gewrichten maken het er niet gemakkelijker op. We passen ons tempo aan en doen stilletjes verder tot het niet meer kan. Laat het niet zover komen en doe een beroep op onze poetshulp.

Wie kan beroep doen op deze dienst? Zorgbehoevende inwoners van de gemeente die hulp nodig hebben bij het (twee)wekelijks onderhoud van hun woning.

Hoe gebeurt de toekenning? Indien mogelijk zullen we de poetsdienst onmiddellijk opstarten. In het andere geval zal je aanvraag op een wachtlijst worden opgenomen. Zodra er poetshulp beschikbaar is, zal de maatschappelijk assistente je contacteren om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Tijdens dat huisbezoek zal zij een sociaal onderzoek starten om samen te bekijken welke hulp het meest aangewezen is.

Welke taken kan de poetsdienst op zich nemen? De poetsdienst helpt je een halve dag per week of om de veertien dagen met:

 • stof afnemen, stofzuigen, dweilen, ramen lappen, reinigen van keuken, badkamer en toilet;
 • uw kleine afwas en kleine strijk;
 • het vegen van stoep en terras.

Wat kost deze hulp? Je betaalt een bijdrage afhankelijk van je inkomen en je gezinssamenstelling. Deze bijdrage wordt jaarlijks herzien volgens de officiële tarieven vastgesteld door de Raad van Maatschappelijk Welzijn.

3. Dienst maaltijdbedeling
Verantwoordelijke: Liesbet Dewael - tel: 016 46 10 74

Indien het omwillle van ziekte, leeftijd of handicap moeilijk is geworden om zelf voor de dagelijkse (warme) maaltijd te zorgen, kan je deze via het OCMW aan huis laten bezorgen.

Wie kan beroep doen op deze dienst? Iedere inwoner van Bierbeek die wegens leeftijd, handicap, ziekte, revalidatie of andere omstandigheden niet meer in staat is een (warme) maaltijd te bereiden.

Waaruit bestaat een maaltijd? Elke maaltijd bestaat uit soep, hoofdschotel en nagerecht. Je kan kiezen voor een warme of koude hoofdschotel. Uiteraard kan je ook dieetmaaltijden verkrijgen.

Waar wordt het eten klaargemaakt en hoe geraakt het bij je thuis? Om dagverse maaltijden te garanderen, werkt het OCMW samen met de keuken van Sodexo. De bedelers van het OCMW brengen de warme maaltijd/koude schotel tot bij jou thuis elke werkdag en zaterdag rond het middaguur. Er wordt niet gereden op zon– en feestdagen. Maar geen nood, je kan een extra maaltijd voor zondag bestellen die geleverd wordt bij de maaltijd van zaterdag.

Wat kost deze hulp? Je betaalt een bijdrage per maaltijd die wordt vastgesteld rekening houdend met je inkomen en gezinssamenstelling. De bijdrage wordt jaarlijks herzien volgens de officiële tarieven vastgesteld door de Raad van Maatschappelijk Welzijn.

4. Klusjesdienst
Verantwoordelijke: Liesbet Dewael - tel: 016 46 10 74

Het gras in de tuin staat te lang, de bloemenborder kan een wiedbeurt gebruiken. De lamp in de kelder is defect en het keukendeurtje sluit niet goed. Klusjes uitvoeren is moeilijk wegens lichamelijke klachten of ernstige sociale omstandigheden. Steeds beroep doen op familie en buren kan, maar ook onze klusjesdienst kan hier een helpende hand bieden.

Wie kan beroep doen op deze dienst ? Zorgbehoevende inwoners van de gemeente vanaf 65 jaar (voor partners één van de twee) en mindervaliden erkend door het Ministerie van Sociale Voorzorg of ziekenfonds, ongeacht hun leeftijd.

Hoe gebeurt de toekenning? De maatschappelijk assistente maakt een afspraak voor een huisbezoek en start een sociaal onderzoek op. Daarbij gaan we samen na of de gevraagde klusjes uitgevoerd kunnen worden.

Welke taken kan de klusjesman voor je doen? De klusjesman helpt je bij het klein tuinonderhoud, grasmaaien, wieden van bloemen- en groentetuin, vervangen van lampen, herstellen van een lekkende kraan, ruimen van sneeuw op uw stoep, onderhoud van grafzerken, behangen, klein schilderwerk,… Kleine aanpassingen in huis aanbrengen om je comfort te verbeteren kan ook.

Voor welke taken kan je geen beroep doen op de klusjesman?

- het volledig onderhoud van een groenten- of bloementuin;
- vloeren;
- het poetsen van de auto.

Wat kost deze hulp? Je betaalt een bijdrage per uur die wordt vastgesteld rekening houdend met je inkomen en gezinssamenstelling. De bijdrage wordt jaarlijks herzien volgens de officiële tarieven vastgesteld door de Raad van Maatschappelijk Welzijn.

5. Teledienst
Verantwoordelijke: Liesbet Dewael - tel: 016 46 10 74

Op de fiets voel je je niet meer veilig en de bushalte is iets te ver. Maar je hebt wel een afspraak bij de huisdokter, in het hoorcentrum of voor een raadpleging in het ziekenhuis. Of je wil graag het huis uit voor een familiebezoek, een kaartnamiddag of een bijeenkomst van ziekenzorg. Onze teledienst biedt een oplossing. Zo blijf je onder de mensen komen en raak je niet geïsoleerd.

Wie kan beroep doen op deze dienst ? Zorgbehoevende inwoners van de gemeente die hulp nodig hebben om zich te verplaatsen en hiervoor geen beroep kunnen doen op mantelzorg.

Hoe wordt de dienst georganiseerd? De teledienst wordt gecoördineerd door het OCMW en uitgevoerd door vrijwilligers. De maatschappelijk assistente neemt contact op met de vrijwilligers en zoekt uit of er iemand beschikbaar is. De vrijwilliger krijgt de nodige informatie (zoals je naam en adres, dag en uur van vervoer en plaats waar je naartoe moet). De gegevens van de vrijwilligers worden niet doorgegeven aan cliënten. Indien onze dienst niet kan instaan voor vervoer, verwijzen we je door naar andere diensten.

Wat kost het ? De vrijwilliger houdt nauwkeurig het aantal kilometers bij die hij/zij voor jou rijdt. Aan het einde van de rit betaal je de vrijwilliger voor het aantal gereden kilometers. De prijs per kilometer komt overeen met de tarieven vastgesteld door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

De teledienst staat of valt met zijn vrijwilligers!
Zin om mee te werken? Altijd welkom!
Contacteer het OCMW - Speelpleinstraat 8 - 3360 Bierbeek
tel : 016 46 10 74 - fax : 016 46 05 84  - info@ocmwbierbeek.be .

delen print naar pdf afdrukken